Wypieki na karnawał i Tłusty Czwartek

wypieki karnawałowe Od wieków karnawał i Tłusty Czwartek kojarzy się z suto zastawionym stołem, na którym obowiązkowo muszą gościć wszelkiego rodzaju słodkości. Przede wszystkim, mówimy tu o domowych wypiekach, które z roku na rok przygotowywane są wedle sprawdzonych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Oczywiście, karnawałowe ciasta muszą być słodkie, tłuste i kaloryczne, gdyż mają dostarczyć nam energii na czterdziestodniowy Wielki Post, w którym obowiązuje pokuta, wstrzemięźliwość w jedzeniu i piciu oraz zakaz hucznych zabaw.

Z pewnością, nikt chyba sobie nie wyobraża karnawału, w szczególności Tłustego Czwartku, bez pysznych pączków, które są niejako już znakiem rozpoznawczym tegoż dnia. Warto powiedzieć o tym, że mogą być one przygotowywane na wiele różnych sposobów. Nie ulega wątpliwości to, że do najpowszechniejszych należą pączki z marmoladą, dżemem i różą, które wykonywane są na bazie ciasta drożdżowego. Nie zapominamy o tym, że konfitura powinna być gęsta, a ciasto dobrze wyrośnięte, gdyż wtedy pączki są smaczne, mięciutkie i rozpływają się w ustach. Poza tym, najczęściej polane są lukrem, czasami posypane cukrem pudrem, a niekiedy udekorowane kolorową posypką bądź skórką pomarańczową i cytrynową. W ostatnim czasie coraz bardziej są znane również pączki z nadzieniem budyniowym, które są mniej zapychające nić klasyczne pączki z marmoladą. Poza tym równie smaczne są pączusie czekoladowe, a także bułeczki hiszpańskie, angielskie czy wiedeńskie.

Ponadto, w okresie karnawałowym na naszych stołach nie może zabraknąć faworków, które również są znane jako chrust. Na uwagę zasługuje fakt, że ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i najlepiej smakują, kiedy są posypane cukrem pudrem. Oprócz tego, niezwykle smaczne są róże karnawałowe, które podobnie jak i faworki, są wykonywane z ciasta śmietanowego. Przede wszystkim, swym kształtem przypominają róże, na co już wskazuje ich nazwa, smaży się je na gorącym tłuszczu, aż się zarumienią, a w ich środek wkłada się wisienkę lub odrobinę dżemu. Nie możemy tu pominąć smacznych oponków, które przez wielu nazywane są pączkami z dziurką lub pączkami serowymi. Niektórym osobom kojarzą się nawet z amerykańskimi donatami. Należy powiedzieć o tym, iż smaży się je na głębokim oleju aż się zarumienią z obu stron, następnie się je podaje z lukrem, cukrem pudrem albo kolorową posypką.

Musimy również powiedzieć o tym, że wszystkie wypieki karnawałowe są niezwykle kaloryczne, jednakże raz do roku, zwłaszcza w Tłusty Czwartek, możemy chyba sobie pozwolić na trochę więcej w zakresie jedzenia i w tym dniu nie liczyć kalorii. A poza tym, naprawdę jest się im trudno oprzeć, ponieważ są smaczne, słodkie, rozpływają się w ustach, zwłaszcza kiedy mówimy o domowych wypiekach.