Wielkanocny barszcz biały z jajkiem

barszcz-bialy-z-jajkiemBarszcz biały niegdyś był zupą spożywaną przez biednych, którzy jadali ją zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Był to najczęściej czysty barszcz, doprawiany czosnkiem lub grzybami. Podawano go z chlebem lub z dodatkiem ziemniaków. Można go było jeść także z jajkami. Nieco później wykształciła się mniej postna wersja barszczu białego. Wówczas zupę zaczęto bowiem gotować na wędzonce. Mogła do tego służyć również swojska biała kiełbasa lub zwykłe mięso.

Wielkanocny barszcz biały z jajkiem jest potrawą bardzo często utożsamianą z żurem. Żurek na zakwasie chlebowym lub wędzonce także bardzo często pojawia się na wielkanocnych stołach. Danie to może być podawane zarówno na obiad, jak i na uroczyste świąteczne śniadanie. Co ciekawe, niegdyś te dwie nazwy zup funkcjonowały zamiennie. Dopiero później zaczęto uważać, iż żur jest zupą zakwaszaną, przygotowywaną na bazie zakwasu z mąki żytniej, natomiast barszcz biały najczęściej przyrządza się na podstawie mąki pszennej.

Ale zarówno żurek, jak i barszcz biały jada się z ziemniakami lub z jajkiem. Do zupy wkłada się pokrojoną w plastry kiełbasę lub pokrojone na ćwiartki jajka. W Wielkim Poście barszcz biały już w XVI wieku był podstawowym pożywieniem. Zupa ta wyśmienicie smakuje z dodatkiem chrzanu. Nic więc dziwnego, że w wielu domach gospodynie samodzielnie przygotowywały domowy tarty chrzan ze śmietaną, który doskonale wzbogacał smak barszczu białego.

Do przygotowania wielkanocnego barszczu białego z jajkiem będziemy potrzebować wywar z boczku (może być także wywar z ugotowanej szynki), suszone grzyby, oliwę z oliwek, cebulę, cztery ugotowane na twardo jajka, ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz. Grzyby moczymy i gotujemy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Następnie podsmażamy ją na oliwie z oliwek, aż zarumieni się na złoty kolor. Wlewamy wywar, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli i pieprzu. Gotujemy przez kilkanaście minut, po czym dokładamy grzyby. Ponownie zagotowujemy. Podajemy z jajkami pokrojonymi w ćwiartki.

Wielkanocny barszcz biały z jajkiem to oczywiście nie jedyna potrawa, która powinna pojawić się na świątecznym stole. Obok barszczu w wielu domach królują też tanie mazurki oraz łatwe babki, zwłaszcza, że na ogół trudno jest sobie wyobrazić święta bez aromatycznych ciast. Tradycyjną wielkanocną potrawą jest również pieczona faszerowana gęś, chociaż jak się okazuje, danie to jest przyrządzane już coraz rzadziej. A szkoda, gdyż ta staropolska potrawa, podobnie jak barszcz biały, niegdyś bardzo często gościła na wielkanocnym stole.