Święto Pączków

pączkiJak wiadomo Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Potem nadchodzi Wielki Post, czas refleksji i wyciszenia. Właśnie dlatego trzeba się postarać, aby jak najlepiej spędzić Ostatki. Tradycyjnie je się wtedy pączki, faworki czy róże karnawałowe, których kaloryczność ma symbolizować spodziewany dobrobyt oraz szczęście. Oczywiście obecnie bez problemu można kupić tego typu ciastka. W najlepszych cukierniach są one naprawdę przepyszne. Można też jednak spróbować przygotować je samemu.

Do wyboru są różne przepisy na pączki. Czasami bywa też tak, że sposób ich robienia przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Natomiast zawsze można wypróbować jeszcze coś nowego, tak aby tłustoczwartkowy stół wyglądał naprawdę ciekawie. Można znaleźć nie tylko nietypowe przepisy, ale także nadać ciastkom wyjątkowe kształty i pięknie je ozdobić. Jeśli chodzi o pączki zwykle robione są z ciasta drożdżowego, ale można też wypróbować przepis na oponki czy pączuszki serowe. Ewentualnie na amerykańskie Donaty z dziurką, do zrobienia których także używa się drożdży, ale przepis jest nieco inny. Właściwie zarówno oponki, jak i pączuszki serowe mają w swoim składzie twarożek. W pierwszym przypadku jest to biały ser, w drugim serek homogenizowany i ciasto jest na tyle rzadkie, że formuje się je łyżką. Oponki, jak sama nazwa wskazuje, mają na środku wycięty otwór. Do stworzenia odpowiedniego kształtu używa się dwóch okrągłych naczyń różnej wielkości. Podobnie jest zresztą w przypadku robienia amerykańskich pączków z dziurką. Te ciastka, tak jak tradycyjne pączki, można nadziewać dżemem, różą, marmoladą czy budyniem. Natomiast po usmażeniu najczęściej posypuje się je cukrem pudrem lub polewa lukrem. Mile widziane są też wszelkiego rodzaju ozdoby, na przykład posiekane orzeszki, skórka pomarańczowa czy posypka.

W Tłusty Czwartek przygotowuje się także często takie pyszności jak faworki czy róże karnawałowe. Wyglądają one bardzo efektownie, a nie wymagają wiele pracy. Są też tanie, bo nie wymagają kupowania wielu ani kosztownych składników. Do wspólnego wycinania odpowiednich kształtów z ciasta można zaprosić nawet całą rodzinę. Chrust i róże karnawałowe robi się z takiego samego rodzaju ciasta. Aby powstały faworki trzeba wycinać podłużne prostokąty, robić na środku nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden brzeg. Natomiast róże karnawałowe powstają z trzech kół różnej wielkości, które trzeba układać od największego do najmniejszego i ścisnąć na środku. Ciastka te smaży się na smalcu, wtedy są najlepsze i najbardziej chrupiące. Po usmażeniu dobrze jest odsączyć nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych. Następnie posypuje się ciastka cukrem pudrem, a róże karnawałowe można ozdobić konfiturą lub wiśniami w syropie.

Można się pocieszyć tym, że prawdopodobnie ludzie na całym świecie mają co roku podobne dylematy. W wielu krajach Ostatki wypadają tuż przed Środą Popielcową. W Ameryce świętuje się Mardi Gras czyli Tłusty Wtorek, w Wielkiej Brytanii czy Australii Pancake Day, a w Szwecji i Finlandii Fettisdag. Na całym świecie jada się więc w zależności od kraju pączki, pączki serowe, pączki z dziurką, faworki, naleśniki, semle itd…