Świąteczne dania rosyjskie

Święta w Rosji są zawsze traktowane niezwykle wyjątkowo. To czas, kiedy na stołach pojawia się wiele wykwintnych potraw, przyrządzanych już na kilka dni przed rozpoczęciem świąt. Szczególnie ważnymi świętami dla Rosjan są święta Bożego Narodzenia, które są obchodzone w kulturze rosyjskiej tuż po świętach Nowego Roku. To właśnie wtedy przygotowywane są różnorodne świąteczne dania rosyjskie, podawane między innymi z okazji kolacji wigilijnej. To właśnie wigilijna wieczerza rozpoczyna obchody świąt Bożego Narodzenia.

Wówczas na stole pojawiają się przede wszystkim dania postne, których jest według tradycji dwanaście. Są to najczęściej różnego rodzaju kasze, grzyby oraz sałatki: krabowa, z buraków, śledziowa.

Na wigilijnym rosyjskim stole bardzo często pojawia się także tak zwana zupa piwna, która jest znanym, rosyjskim daniem. W czasie świąt natomiast najczęściej dominują zazwyczaj wyśmienite dania nadziewane: kulebiak, watruszki, pieróg. Watruszki to słodkie bułeczki, które są przyrządzane z dodatkiem masy serowej, natomiast kulebiak to smakowity, pieczony pieróg, serwowany z nadzieniem z kapusty. Poza tym na rosyjskich stołach wigilijnych pojawiają się także różnego rodzaju pierożki, oczywiście bez nadzienia mięsnego. W czasie kolacji wigilijnej przeważają potrawy z nadzieniem z kapusty, grzybów oraz z farszem z ryb.

Jeśli i ty chcesz spróbować tych wyśmienitych potraw, koniecznie musisz wiedzieć, jak zrobić bliny, pirażki i pielmieni. Bliny są naleśnikami przyrządzanymi z ciasta drożdżowego, natomiast pirażki są niewielkimi pierożkami, nadziewanymi kapustą lub grzybami. Zdecydowana większość Rosjan oczywiście nie jest w stanie sobie ponadto wyobrazić świętowania bez słodkich specjałów.

W okresie świątecznym najczęściej przygotowywane jest przez domowe gospodynie tradycyjne ciasto skubane, z bakaliami, kawowe. Ciasto skubane jest wyśmienitym specjałem, który przyrządzany jest na wiele różnych sposobów. W czasie świąt na stołach najczęściej pojawia się ciasto skubane z bakaliami, a więc z dodatkiem fig, rodzynek oraz orzechów. Święta to dla Rosjan także czas, kiedy można spotkać się w gronie rodzinnym, gdyż wśród bliskich świętuje się najlepiej. Nic więc dziwnego, że w wielu domach z tej okazji pojawiają się także najbardziej charakterystyczne rosyjskie zakąski: kawior, chleb ze smalcem, ogórki. Znaną świąteczną zakąską są także śledzie, podawane w oleju lub wykorzystywane do przyrządzenia wyśmienitej sałatki.

Dodaj komentarz